domingo, febrero 12, 2006

2) PACO CABANES EL GENOVES: EL MILLOR PILOTARI DE L' HISTORIA (1955-X).

Paco Cabanes, campeo d' Escala i Corda.

2) Valencianots Blogspot. 12-2-2006.
PACO CABANES EL GENOVES: EL MILLOR PILOTARI DE L’ HISTORIA (1955-X).
Ferrer.

Parlar de Pilota Valenciana es parlar de Paco Cabanes El Genoves, el millor pilotari de l’ historia. El Genoves va naixer en el mateix poble que li dona nom, i ya de ben menut demostrà dur valenciania a la sanc. De chiquet jugava pel carrer a raspall, analisant el domini del joc dels homens majors, dels qui deprenia. Mes tart, abandonà la modalitat del raspall i es centrà en l’ Escala i Corda, on acumularia un palmares ben replet d’ exits.

El Genoves treballava d’ obrer a Benissa quan en 17 anys decidix provar fortuna en el joc professional. La seua proyeccio es fulgurant, meteorica; en tan sols un any passa de ser un novat a ser tota una figura, a tractar de tu a tu a grans estrelles del moment com el mitic Antoni Reig Rovellet. La seua pegada es tan devastadora, la seua calitat resulta tan insultant que en poc de temps el boca a boca escampa la seua fama per tot arreu del païs.

La Federacio Espanyola de Pilota tan sols arreplegà les modalitats vasques del joc i rebujà les valencianes (a pesar de ser molt mes antigues), per lo que es creà la Federacio de Pilota Valenciana. Foren temps dificils puix l’ autoodi i els complexos dels valencians ningunejaren este deport, que era considerat de tofols, pero el carisma de Paco, juntament en l’ arribada de la televisio autonomica ajudà a popularisar-lo i fer-lo renaixer de nou.

El Genoves colpejava en la dreta i l’ esquerra, n’ acceptava partides desiguals per a donar espectacul (com per eixemple jugar tan sols en una ma o en inferioritat numerica (dos contra tres)), fon una força devastadora de la naturalea capaç d’ enviar la pilota al palc empleant-se a mig gas, un deportiste incansable que no donava una sola bola per perduda i que passava com una aplanadora per damunt dels seus rivals en el trinquet. Aixina era ell.

Paco tingue la mala sort de que el Campeonat Especial d’ Escala i Corda es creara als ultims anys de sa carrera per lo que nomes pugue conquistar sis. I ho feu front al seu gran rival, Enric Sarasol I, en lo que foren epics duels de titans. Guanyà tambe a genis emergents com Alfret Hernández Fredi, i es retirà tot just al proclamar-se campeo en 1995 a l’ aplastar a un fabulos Alvaro Navarro de 20 anys, al que Paco doblava en edat.

Hui es recorda a Paco no sols com un mit vivent de la Pilota Valenciana, sino com l’ artifex de la resurreccio d’ este deport, que si pot mirar en optimisme al futur es gracies a l’ ombra colosal de El Genoves. En la seua casta i el seu dispar assessi ha lograt que el poble valencià recupere l’ amor propi i torne a apreciar lo seu. Ara li toca al seu fill, Josep Cabanes Genoves II continuar ofrenant noves glories a la Pilota Valenciana i al seu païs.

LA FICHA.

Nom: Paco Cabanes i Pastor.
Sobrenom: El Genoves.
Naiximent: Genoves, La Costera (Valencia), 20 de decembre de 1.954.
Defuncio: -
Professio: Pilotari (1971-1995).
Nacionalitat: Valenciana.


PALMARES.

Tituls individuals.
-8 Campeonats Especials (1975, 1976, 1978, 1979, 1981, 1983, 1984 i 1989).
-6 Campeonats Individuals d’ Escala i Corda (1986, 1988, 1989, 1990, 1991 i 1995).

Seleccio Valenciana.
-Campeo del I Torneig Cinc Nacions a Llargues (1993).
-Campeo del I Campeonat Mundial a Llargues (1996).
-Millor jugador del I Campeonat Mundial a Llargues (1996).

Atres exits.
-3 Subcampeonats del Campeonat Especial d’ Escala i Corda (1992, 1993 i 1994).
-Subcampeo del II Torneig Cinc Nacions (1994) .

Prestigis.
-Està considerat el millor jugador de Pilota Valenciana de tots els temps.
-Està considerat oficiosament el millor deportiste valencià del segle XX.
-El trinquet de l’ Universitat Politecnica de Valencia du el seu nom.



L’ ANECDOTA: L’ Estat Espanyol mai concedi el Premi Princip d’ Asturies dels Deports a El Genoves a pesar de que els seus merits deportius superen en molt als de la gran majoria de galardonats.

http://valencianots.blogspot.com/

14 Comments:

Anonymous Anónimo said...

Aquest text és una bona referència del qui, sense dubte, ha sigut el millor jugador de pilota catalana.

3:42 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

La Pilota Catalana es un terme cientific.

Pilota Valenciana es el terme vulgar.

9:40 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

Passant del nazisme de catalanitat.

Per cert, crec que Alvaro en 1995 tenia 22 anys i no 20.

9:43 p. m.  
Blogger Cagandanes said...

Visca el Genovés i la Pilota Valenciana

8:34 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

Hector: El Genoves es el mejor pilotari de toda la historia yo creo que es el unico jugador que a hecho que a tanta gente le gustara la pilota Valenciana. Visca el Genoves Visca la pilota y Visca Valencia

7:32 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

Afortunadament, Genovès sempre ha tingut clar que la pilota és valenciana i la llengua catalana

Et felicite per no ser un sectari i incloure entre els teus valencianots a un home que a més de dignificar i recuperar la nostra benvolguda Pilota Valenciana ha donat sempre la cara en defensa de la unitat de la llengua

10:43 a. m.  
Anonymous Anónimo said...

Sobre l'anècdota: mai se li ha concedit el Príncep d'Astúrias per l'estigma de "rojo catalanista". El que ja no sé és si acceptaria el premi...

10:45 a. m.  
Blogger Armal said...

No creieu que la pàgina del nostre Paco no mereix que parleu de política ni de catalanismes ni valencianismes?

10:02 a. m.  
Blogger jose vicente martinez said...

Avore Daniel. Si no vols dirli a la pilota VALENCIANa pilota VALENCIANA eres lliure pero si tant vols Catalunya perque nno ten vas a la merda (Catalunya)?

9:14 p. m.  
Blogger jose vicente martinez said...

Avore Daniel. Si no vols dir-li a la pilota VALENCIANA pilota VALENCIANA eres lliure però si tanat t'agrada la merda(Catalunya) perque no ten vas alli i te quedes per a sempre?

9:16 p. m.  
Anonymous Anónimo said...

Avore Daniel.Si a la pilota VALENCIANA no li vols dir pilota VALENCIANA eres lliure pero si tant t'agrada la merda /Catalunya) perque no ten pas alli i ens deixes tranquils? collons

9:18 p. m.  
Blogger Unknown said...

José vicente, ves al psikiatra, estas molt malament

5:39 p. m.  
Blogger Unknown said...

José vicente, ves al psikiatra, estas molt malament

5:40 p. m.  
Anonymous j rafelbunyol senyor per la meua part no mes creuar el riu senia,qe limita comunitat valensiana de la vostra. Per mi es podeu desintregrar de per vida doneu agonia desde el mes xucotet al mes major said...

Mira catalanet no mea creuar el riu senia de ahi per amunt es podeu desintegrar dw per vida, doneu asco

1:14 p. m.  

Publicar un comentario

<< Home